Praktijkspeuren in Noord-Nederland

Wat is praktijkspeuren?

Praktijkspeuren is het samen, de geleider met zijn hond, zoeken naar de ‘vermiste’ persoon. Het zoeken naar de persoon op basis van de specifieke geur welke de hond krijgt aangeboden (het uitwerken van een menselijk spoor). Bovenop het te lopen spoor komt onderweg ook het verwijzen naar een verloren voorwerp er bij, welke door de vermiste persoon is achter gelaten.

De verleidingsgeuren, andere mensen, dieren en mogelijk de omgevingsgeur zal daarbij zoveel mogelijk worden genegeerd.

 

Wat is Detectie?

Het zoeken naar de aangeleerde geur en hier naar verwijzen.

Waarom praktijkspeuren?

Er zijn heel veel redenen om te gaan speuren met je hond. Zo wordt de relatie tussen baas en hond beter. Je geeft je hond echt iets te doen waar hij zijn energie in kwijt kan. Ook is speuren erg vermoeiend voor je hond, zowel geestelijk als fysiek. Met name de invulling aangaande het geestelijk vlak kan er voor zorgen dat uw hond minder ongewenst gedrag gaat vertonen. Baas en hond gaan als een team aan het werk, want zonder teamwork kom je nergens. Hierdoor krijgt je hond meer zelfvertrouwen.

Bovendien is het een geweldige activiteit voor zowel de hond als zijn geleider.

De Aanzet!

Speurpraktijk De Aanzet begeleidt/coacht u in het praktijkspeuren en in het leren lezen van je hond.  Op de website: www.speurpraktijkdeaanzet.nl staat nog meer informatie over wie ik ben en wat ik doe. Ik zit veelal in Noord-Nederland, met name Friesland maar desgewenst geef ik ook les of een workshop in groepen, op nakomelingen- en clubdagen buiten Noord-Nederland. Zo organiseert speurpraktijk De Aanzet ook ieder jaar een speurweek in het buitenland. Meerdere dagen speuren in het buitenland in een kleine groep waarna het na een dagdeel tijd is voor ontspanning.

Welke honden?

Iedere hond kan speuren. Praktijkspeuren is niet ras en/of leeftijd gebonden. In iedere hond schuilt een speurneus, op een enkele uitzondering nagelaten.

Naam Speurpraktijk ‘De Aanzet’

Naast praktijkspeuren staat er in de toekomst op het gebied van detectie een en ander te gebeuren. Samengevat nagenoeg alles op het gebied van de hondenneus (speuren en detectie). Bij verschillende disciplines is de aanzet (start) veelal bepalend, vandaar mijn gekozen naam.